facebook

Opladning af hybridbil

Når det handler om opladning af hybridbiler, så er der markant forskel på de traditionelle hybridbiler og plugin-hybridbiler. Derfor er det vigtigt, at du forholder dig til din kommende hybridbil, før den står i din garage.

I det følgende kan du blive klogere på opladning af hybridbiler - både i forhold til hvad du skal bruge for at oplade din bil, men også så du sikrer dig, at bilens forbrændingsmotor bruges så lidt som muligt. Det er både bedre for miljøet og din økonomi.

 

Opladning af hybridbil

Den traditionelle hybridbil skal ikke lades op ved hjælp af en ladestander. Den lader automatisk batteriet op. Den automatiske opladning opstår både, når du kører i bilen, starter op og bremser. 

På den måde er hybridbilen praktisk for dig, der bruger bilen ofte men til relativt korte ture. Hybridbilens batteri rækker ikke lige så langt som plugin-hybridbilens, men til gengæld behøver du ikke at oplade bilen, og dermed heller ikke skulle tænke på at investere i en ladeboks.

 

Opladning af plugin-hybridbil 

En plugin-hybridbil oplades ved at blive koblet til en elkilde - enten en offentlig ladestander eller din egen ladeboks. Det kan bedst betale sig for dig at købe din egen ladeboks, hvis du ikke skal oplade din bil så ofte - det vil sige, at du kører under 2.000 km om året på ren strøm.

Med egen ladeboks betaler du nemlig fuld elafgift, og derudover kan etableringsomkostningerne for egen ladeboks også være en betragtelig udgift. I de fleste tilfælde vil det derfor bedre kunne betale sig at få en ladeboks gennem leasing eller abonnement. Hos Fleggaard Leasing tilbyder vi ladeløsninger fra Clever, hvilket du kan læse mere om her.

 

Opladning ved offentlige ladestandere

Hvis du ikke har din egen ladeboks, så skal du være opmærksom på, at du kører i et område, hvor de er tilgængelige. Det kunne være på din arbejdsplads, i dit boligkvarter eller ved dit lokale indkøbscenter. Du kan også se ladestandere i det område, du befinder dig i gennem bilens navigationsprogram, så du ikke kører forgæves. Husk, at have dit ladekabel i bilen, hvis du skulle få brug for en opladning. 

 

Hvad koster det at lade en plugin-hybrid op?

Prisen for at oplade din plugin-hybridbil afhænger af den løsning, du beslutter dig for. Der er en vis komfort i at have sin egen ladeboks, men er du på udkig efter den billigste løsning, så bør du overveje leasing eller abonnement. Er du i tvivl om, hvad der bedst kan betale sig for dig? FDM har lavet et sammenligneligt overblik over priserne, som du med fordel kan støtte dig lidt til. 

 

Hvad er rækkevidden på en hybridbil?

Der er svært at give et præcist svar på, hvor mange kilometer man kan køre på en fuld opladning i en hybridbil. Der er nemlig flere forskellige faktorer, som har indflydelse på rækkevidden, såsom hvilken model du kører i, dine personlige kørevaner, terrænet og vejret. Dog kan du altid aflæse bilens rækkevidde og batteriniveau på instrumentbrættet. 

Nedenfor får du tips til, hvordan du kan forlænge rækkevidden, når du kører i en hybridbil.

  • Hvis du oftest kører lange strækninger på motorveje og generelt kører ved høje hastigheder, så vil rækkevidden være kortere. Hvis du derimod oftest kører i et moderat tempo i byerne, vil rækkevidden være længere. 
  • Vejret og årstiderne spiller også en rolle for rækkevidden. Det er faktorer, der er lidt svære at ændre på. Du vil derfor opleve, at rækkevidden er kortere om vinteren, da klimaanlægget skal bruge energi på at varme bilen op. Samtidig fungerer bilens batteri bedst ved middeltemperatur, derfor bruges der i kolde tider også energi på at holde den rette varme på batteriet. Tilgengæld vil der om sommeren ikke bruges lige så meget energi på opvarmning. 
  • Kører du i en plugin-hybridbil kan du forlænge rækkevidden ved optimale opladninger. Det gør du ved at oplade din bil hver dag, så du altid har et fuldt batteri til din næste køretur. 

 

Forskel på opladning af elbil, hybridbil og mild-hybrid

En elbil har kun en elmotor, og du er derfor afhængig af at kunne oplade din bil enten via en offentlig ladestander eller en ladeboks derhjemme. I nødstilfælde kan bilen oplades fra en almindelig stikkontakt. Ulemperne herved er, at det går langsomt og er risikofyldt, da der kan opstå en overhedning af elinstallationen i huset. Det er værd at nævne, at Sikkerhedsstyrelsen fraråder opladning via stikkontakt. 

 

En hybridbil klarer opladningen af batteriet automatisk, når man kører i bilen. Med valget af en hybridbil er du ikke afhængig af at have en ladestander tæt på dig eller bruge penge på at installere en. Du skal blot huske at tanke bilens brændstofmotor, resten sørger hybridbilen selv for. 

 

En mild-hybrid har både en elmotor og en forbrændingsmotor ligesom en hybridbil og en plug-in hybridbil. Forskellen er, at en mild-hybrid ikke kan køre på ren el, som de to andre biler eksempelvis kan. I stedet går elmotoren ind og hjælper brændstofmotoren ved spidsbelastninger på motorvejen. Derfor er en mild-hybrid mere brændstofeffektiv, end en bil som kun har en brændstofmotor. Du skal ikke oplade elmotoren, da batteriet lader sig selv op, når du kører i bilen, ligesom ved en hybridbil.  

 

FAQ - ofte stillede spørgsmål om opladning af elbil og plugin-hybrid

Skal jeg lade bilen helt op hver gang?

Nej, du behøver ikke at lade bilen fuldt op hver gang - det afhænger af, hvor meget du skal køre dagen efter. Hvis du lader bilen 80 procent op, vil det være en fordel, da batteriet så kan optage energi, når du kører.

Du kan også med fordel lade bilen op kortvarigt, hvis du er ude at handle. Det vil holde batteriet varmt, dermed skal bilen ikke bruge energi på at varme batteriet op igen, når du starter bilen. 

 

Hvad sker der, når bilen er fuldt opladt? 

Når bilen er fuldt opladt stopper ladningen. Hvis bilen mister noget strøm i løbet af natten, så begynder opladningen igen, indtil bilen er fuldt opladt. Men hvis du har en ældre lader hjemme, så fortsætter opladningen også selvom, at batteriet er fuldt opladt, hvilket ikke er hensigtsmæssigt for batteriet. Vær derfor opmærksom på, hvilken oplader du har.

 

Kan jeg oplade bilen i en almindelig stikkontakt derhjemme?

Du kan i nødstilfælde oplade din elbil i en almindelig stikkontakt derhjemme med elbilens nødlader. Hvis det er en kritisk situation, kan du oplade elbilen med lav strømstyrke i en kort periode, så bilen kan køre hen til en rigtig ladeboks. 

Har du en plugin-hybrid, så benyt dig hellere af brændstofmotoren end at foretage en nødopladning i en stikkontakt. Det er værd at nævne, at Sikkerhedsstyrelsen fraråder at oplade sin bil i en almindelig stikkontakt.

 

Er du stadig i tvivl?

Har du stadig spørgsmål til opladning af hybrid-, plugin-hybrid- eller elbil så ring til vores kundeservice på telefon: +45 72 13 20 00. Vi sidder klar til at hjælpe og rådgive dig.