facebook

Hybridbiler – fordele og ulemper

Overvejer du at lease en hybridbil? Der er både fordele og ulemper ved hybridbiler, men ønsker du at gøre din kørsel både grønnere og billigere, så er der flere fornuftige grunde til at skifte til en hybridbil. Samtidig er der dog også nogle ulemper ved hybridbiler, som du gør klogt i at være opmærksom på, før du anskaffer dig en hybridbil.

Fordele ved hybridbiler

En hybridbil giver mening for dig, der enten kører meget bykørsel eller mange korte ture. En fordel ved hybridbilen er, at den både har en elmotor og en forbrændingsmotor, og afhængig af din kørsel vil hybridbilen nøjes med kun at bruge elmotoren så ofte som muligt.

Batteriet oplades, når du kører, opstarter og bremser. På den måde kan hybridbilens elmotor både spare dig tid og penge, fordi den ikke skal tankes lige så ofte som en traditionel bil.

Kører du typisk længere ture, så er der større fordele ved plugin-hybrid. Elmotoren på en plugin-hybridbil giver nemlig en længere rækkevidde, og udover at fungere som ren elbil ved bykørsel så er plugin-hybridbilen også et fornuftigt valg til kortere ture på motorvejen.

Ulemper ved hybridbiler

Der er som sagt både fordele og ulemper ved hybridbiler. Kører du hovedsageligt lange strækninger på motorvej, så vil hybridbilen i højere grad bruge sin forbrændingsmotor frem for el. Derudover vil nogle hybridbiler ikke kunne fås med anhængertræk, fordi elmotoren ikke er stærk nok til at trække en trailer.

I en plugin-hybridbil vil der typisk være mindre bagagerumsplads end i normale hybridbiler og traditionelle biler. Plugin-hybridbilens elmotor er nemlig større end den er i en normal hybridbil, og de længere distancer på ren el skal derfor opvejes mod mindre plads til opbevaring.

For at oplade din plugin-hybridbil skal du enten anskaffe dig en ladestander eller have en offentlig ladestander tæt på din bolig. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at medbringe dit ladekabel, i tilfælde af at bilen får brug for en opladning, før du når hjem igen.

Har du besluttet dig for, om en hybridbil er noget for dig? Vi hos Fleggaard Leasing sidder klar til at hjælpe dig med, at finde lige nøjagtig den hybridbil der passer til dine behov - både med og uden plugin.

Hvordan fungerer hybridbiler?

Hybridbil er betegnelsen for biler, der både benytter en forbrændingsmotor og en elmotor. Mens forbrændingsmotoren fungerer som bilens primære motor, er den samtidig i stand til at skifte til elmotoren, når det er muligt, for at reducere brændstofforbruget og emissionerne. Ved lavere hastigheder og generel bykørsel vil elmotoren være i stand til at drive hybridbilen uden hjælp fra dens benzin- eller dieselmotor, mens højere hastigheder kræver forbrændingsmotorens kræfter.

De forskellige hybridbilstyper

Der findes tre forskellige typer af hybridbiler: mild-hybrid, hybrid og plugin-hybrid. Alt afhængig af hvilken type, der er tale om, er der stor forskel på teknologien, herunder blandt andet elmotorens funktion og hvordan batteriet oplades.

Mild-hybrid

Med en mild-hybrid får du en hybridbil, der minder mest muligt om en traditionel benzin- eller dieselbil. Skønt de er udstyret med en lille elmotor, tilkobles den kun i kort tid ad gangen, og modsat de andre hybridtyper er mild-hybrider ikke i stand til at køre på strøm alene.

Hybrid

Hybridbiler er i stand til at køre på ren el og skifter helt automatisk mellem at bruge brændstof eller el afhængig af din kørsel. Elmotorens batteri oplades ved hjælp af forbrændingsmotoren, samt når bilen bremser, og skal derfor ikke oplades manuelt.

Plugin-hybrid

Plugin-hybridbiler kan oplades manuelt - enten ved hjælp af en ladestander eller eventuelt en helt normal stikkontakt, hvis det bliver nødvendigt. Plugin-hybrider kører så vidt muligt på ren el, så længe der er strøm på batteriet, hvorefter den vil fungere på samme måde som en hybridbil.

Værd at overveje før du køber

Den rette hybridbil afhænger i høj grad af din kørsel - både dit kørselsbehov og dit kørselsmønster. De forskellige typer hybridbiler giver forskellige muligheder, og er du interesseret i at spare så meget som muligt på dit brændstofforbrug, så er det en rigtig god idé at danne et overblik over din typiske kørsel, dvs. hvor du kører, og hvor meget du kører, før du beslutter dig for enten mild-hybrid, hybrid eller plugin-hybrid.

Elmotoren trives bedst ved bykørsel

Generelt set har de forskellige hybridbilstyper størst behov for at bruge deres benzin- eller dieselmotorer ved højere hastigheder. Til gengæld er både hybrider og plugin-hybrider i stand til at køre på ren el under bykørsel og lignende hastigheder. Har du hovedsageligt brug for en bil til bykørsel, så er både hybridbil og plugin-hybrid et fornuftigt valg.

Landevejens krav

Når du kører 80 km/t på landevejen, vil nogle hybridbilers elmotorer have svært ved at følge med og derfor behøve hjælp fra forbrændingsmotoren. Med en plugin-hybrid kan du derimod fint køre på ren el uden for bygrænserne, og takket være plugin-hybridens batteri får du typisk også en fornuftig rækkevidde, før der bliver behov for at bruge benzin eller diesel.

Hybridbiler og motorvejskørsel

Ved høje hastigheder benytter hybrider typisk kun forbrændingsmotoren, hvilket gør dem til en mindre hensigtsmæssig løsning til motorvejskørsel. Med en plugin-hybrid kan du derimod godt køre på el ved helt op til 130 km/t, men for visse modeller vil det af og til være nødvendigt at få hjælp af forbrændingsmotoren, typisk ved acceleration.

En anderledes køreoplevelse

Ved skift til hybridbil kan det kræve lidt tilvænning at blive familiær med teknologien. Først og fremmest er både hybrider og plugin-hybrider udstyret med automatgear, og derudover kan bilens acceleration også føles anderledes end i en benzin- eller dieselbil.

Find din nye hybridbil her

Hos Fleggaard Leasing har vi masser af gode plugin-hybrider at vælge mellem, og skulle du hellere foretrække en bil helt uden forbrændingsmotor, så har vi også et massivt udvalg af de bedste elbiler på markedet.

Føler du dig endnu ikke helt afklaret, så kan vi roligt forsikre dig om, at der er masser af hjælp at finde. Du kan blandt andet læse om elbiler her eller blive endnu klogere på hybrider og plugin-hybrider her.